رنگ ترافیکی چیست ؟رنگ ترافیکی از خانواده رنگهای صنعتی است و اغلب بر پایه رزینهای آکریلیک ترموپلاست و آلکید-کلرو کائوچو تولید میشود. رنگهای ترافیکی برای هدایت و کنترل ترافیک جاده و خیابانها مورد استفاده قرار میگیرند. در حقیقت، این رنگها که به علائم افقی نیز مشهور هستند برای نشان دادن قوانین راهنمایی و رانندگی، علامتگذاری منطقه، حریم گذاری، خطکشی، و غیره کاربرد دارند.از آنجا که کوچهها، خیابانها، بزرگراهها و جادهها، اصلیترین و حیاتیترین شریانهای ارتباطی درونشهری و برونشهری محسوب میشوند، ایمنسازی آنها دارای اهمیت ویژهای است. در همین راستا، خطکشی جادهها و ترسیم علائم راهنمایی و رانندگی سبب میشود که وسایل نقلیه در مسیر صحیح حرکت کنند و احتمال بروز حادثه به حداقل برسد. به همین خاطر، خط کشی جاده ها و ترسیم علائم و نشانهای هدایتکننده و هشدار دهنده بر روی آسفالت اهمیت زیادی دارد. برای انجام این کار، و درج نشانهها و علائم روی آسفالت، از رنگهای مخصوصی به نام رنگ ترافیکی استفاده میشود. این نوع رنگ ها تحمل شرایط نامساعد جوی را داشته و از مقاومت سایشی بالایی برخوردارند. درنتیجه طی گذر زمان و با عبور و مرور وسایل نقلیه مختلف، دچار آسیبدیدگی نمیشوند.
انواع رنگ ترافیکی :
رنگ ترافیکی سرد:
معمولاً از رنگ ترافیکی سرد جهت خطکشی خیابان، بهصورت ممتد و منقطع، استفاده میشود. در واقع رنگ ترافیکی سرد برای رنگ جادهای در داخل و بیرون شهر مناسب است. رنگهای ترافیکی سرد در انواع زیر تولید میشوند: رنگ ترافیکی بر پایه رزینهای کلر و کائوچو رنگ ترافیکی بر پایه رزینهای اکریلیک ترموپالستیک رنگ ترافیک آکریلیک دو جزئی رنگ ترافیک اپوکسی دوجزئی رنگ ترافیک پلی یورتان دوجزئی.
رنگ ترافیکی گرم:
از آنجا که رنگ ترافیکی گرم خاصیت خشک شدن سریع دارد، برای خطکشی مسیرهایی نظیر اتوبانها و بزرگراهها که حجم تردد بالایی دارند، مناسب است. در حقیقت، تفاوت اصلی میان رنگ ترافیکی سرد و گرم، نحوهی اجرای آنها است و از هر دوی این رنگها جهت خط کشی جاده ها استفاده میشود. اما رنگ های ترافیکی گرم به دلیل آنکه سریعتر خشک میشوند برای خطکشی مسیرهای پرتردد مناسبتر هستند. رنگ ترافیکی گرم به سه روش اسپری، اسکرید، و اکستروژن در محدودهی ضخامتی ۵۰۰ تا ۶۰۰۰ میکرون اجرا میشوند. رنگ ترافیکی گرمنیز در انواع زیر در بازار موجود هستند: رنگ ترافیک هیدروکربنی گرم رنگ ترافیک کلیدی گرم رنگ ترافیک اپوکسی گرم
ویژگیهای رنگ ترافیکی باکیفیت
یک رنگ ترافیکی باکیفیت میبایست مقاومت سایشی بالایی داشته باشد و در برابر شرایط مختلف جوی و آبوهوایی نیز مقاوم باشد. رنگ ترافیکی باکیفیت، چسبندگی بسیار خوبی به سطوح آسفالت و بتن داشته و در برابر عوامل مکانیکی و ضربه و همچنین تأثیرات نور خورشید، مقاوم است. هر چه رنگ ترافیکی سرعت خشک شدن بیشتر و خواص تیکسوتروپی بالاتری داشته باشد، مطلوبتر است.
عوامل مهم در ماندگاری رنگ ترافیکی
ماندگاری رنگ ترافیکی به عوامل مختلفی بستگی دارد که از میان آنها میتوان به موارد زیر اشاره کیفیت رنگ ترافیکی: ترجیحاً از رنگهای مرغوب و باکیفیت استفاده شود. بستر اجرائی: بستر کار، آمادهسازی و مناسبسازی شده باشد. نحوه اجرا و کارکرد مجری: میبایست تمام استانداردها رعایت شود. کرد: در کنار عواملی که ذکر شد، موارد دیگری نیز بر ماندگاری رنگ ترافیکی روی جاده و آسفالت تأثیرگذار هستند.
رنگ صنعتی از ترکیبات شیمیایی مختلفی در کارخانجات صنعتی تولید می شوند.معمولا برای جلوگیری از ساییدگی و خوردگی بدنه در صنایع مانند بدنه کشتی ها ،رنگ آمیزی لوله ها و غیره به کار می رود.از مهمترین صنایع طرفدار رنگ صنعتی می توان به صنعت خودرو سازان و واگن سازی اشاره کرد.در بسته بندی های مواد غذایی در قوطی های کنسرو نیز از رنگ صنعتی برای جلوگیری از خوردگی و خراب شدن محتوای غذا در آن به کار می رود. اجرای رنگهای صنعتی بر روی سطوح مختلف فلزی و سیمانی به منظور حفاظت آنها در برابر خوردگی و تغییرات فیزیکی – شیمیایی انجام می گیرد.رنگ های صنعتی علاوه بر حفاظت ، خواصی نظیر براقیت ، فام رنگ ، مقاومت در برابر اصطکاک و خراشیدگی و سایش و نیز مقاومت های شیمیایی و آب و هوایی را دارند.این محصول از پرمصرف ترین رنگ ها می باشد که در زندگی بشر استفاده می شود. رنگ های صنعتی معمولاً به صورت مایع تولید شده و با استفاده از تجهیزات صنعتی مناسب ، بر روی سطح اعمال می گردند.زیر سازی در این نوع رنگ نقش بسیار مهمی را ایفا می کند. زیرا با در نظر گرفتن قیمت بالای رنگ های صنعتی انتظار می رود تا مدت ماندگاری آنها بالا بوده و نیازهای ما را هم برآورده نماید.لذا چه در سطوح فلزی و یا سطوح بتنی لازم است قبل از اعمال رنگ ، بستر سازی مناسبی مطابق با استانداردهای بین المللی صورت گیرد.رنگ های صنعتی معمولاً در ۲ یا ۳ لایه و یا بیشتر اجرا میگردند.سیکل پیشنهادی برای هر سطح با توجه به نوع کاربری و خصوصیاتی که مورد نیاز ما است ، متفاوت بوده ضمن اینکه پایه ی این محصولات ممکن است اپوکسی ، پلی اورتان ، وینیلی ، آلکیدی ، سیلیکونی ، کلروکائوچو ، پلی استر و … باشد. برخی از رنگهای صنعتی همچون اپوکسی ها و پلی اورتان ها دوجزئی بوده که طبق دستور العمل کارخانه تولید کننده با نسبت های متفاومت با یکدیگر ترکیب شده و سپس بر روی سطح اعمال می گردد و در برخی از موارد هم رنگ ها حلالی بوده و با روشهایی چون تبخیر حلال ، استفاده از انرژی تابشی uv ویا حرارت دهی به سختی لازم می رسند. خصوصیات رنگهای صنعتی با توجه به پایه رزین آنها و نیز نوع پیگمنت و افزودنی های آن می تواند متفاوت باشد. خصوصیاتی همچون مقاوم به اسیدها و بازها ، نمک ، سایش ، نور uv خورشید ، حرارت و …) اما آنچه مسلم است ، کاربرد رنگ های صنعتی در صنایع ، از تخریب تاسیسات جلوگیری کرده و هر ساله مبالغ هنگفتی در هزینه ها ، صرفه جویی می شود.
علم شیمی پایه و اساس تولید رنگ صنعتی می باشد. این محصول از پرمصرف ترین رنگ ها ست که در زندگی بشر استفاده می شود. رنگ های صنعتی معمولاً به صورت مایع تولید شده و با استفاده از تجهیزات صنعتی مناسب ، بر روی سطح اعمال می گردند.زیر سازی در این نوع رنگ نقش مهمی دارد. زیرا با در نظر گرفتن قیمت بالای رنگ های صنعتی انتظار می رود تا مدت ماندگاری آنها بالا بوده و نیازهای ما را هم برآورده سازد. پیش از اعمال رنگ بر روی سطوح فلزی یا بتنی ، بایستی بستر سازی مناسبی مطابق با استانداردهای بین المللی صورت گیرد.رنگ های صنعتی معمولاً در ۲ یا ۳ لایه و یا بیشتر اجرا میگردند. برخی از رنگ های صنعتی همچون اپوکسی ها و پلی اورتان ها دوجزئی بوده که طبق دستور العمل کارخانه تولید کننده با نسبت های متفاوت با یکدیگر ترکیب شده و سپس بر روی سطح اعمال می گردد .
مزایای استفاده از رنگ های صنعتی: پیشگیری از زنگ زدگی و خوردگی: یکی از راه های نگهداری و تعمیر دستگاههای صنعتی این است که از زنگ زدگی و خوردگی محافظت کنید. زنگ زدگی و خوردگی در نهایت منجر به آسیب دستگاه می شود که موجب خرابی طولانی مدت آن و اعمال هزینه های اضافی خواهد شد. مقاومت در برابر آب و هوا: استفاده از رنگ های صنعتی به عنوان پوششی برای دستگاههای صنعتی منجر به مقاومت در برابر تغییرات ناشی از آب و هوا ، حفاظت در برابر آسیب های ناشی از رطوبت، باران اسیدی، خوردگی و غیره می گردد. رنگ های صنعتی مقاوم در برابر اشعه زیانبار UV می تواند بسیار کاربردی باشد. حفاظت حرارتی: درجه حرارت بالا می تواند محیطی تهاجمی برای تجهیزات صنعتی ایجاد کند. خوشبختانه، تولیدکنندگان رنگ های صنعتی یک سری پوشش مقاوم در برابر حرارت ارائه کرده اند که حفاظت کافی در برابر شوک حرارتی و سایر مشکلات معمول در محیط های صنعتی را فراهم می کند.